- 2 cawan beras basmathi
- 1/2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- garam secukupnya
- 2 cawan air rebusan ayam
Cara penyediaan Nasi Ayam:
- Beras dicuci kemudian ditoskan.
- Bawang besar dihiris.
- Bawang putih dan halia ditumbuk.
- Masukkan minyak sapi. Tumis bawang besar dan bahan2 yang ditumbuk tadi.
- Bila dah garing, tuang air rebusan ayam, masukkan garam.
- Apabila dah mendidih, masukkan beras.
Cili Sos
- 4 biji cili merah
- 1 ulas bawang putih
- 2 camca besar gula
- 1 camca besar cuka
Cara-cara:
Blender cili merah dan bawang putih.Campur dengan bahan2 lain.Kacau hingga sebati.
Bahan Ayam Goreng
- 1/2 ekor ayam
- 1 inci halia
- 3 ulas bawang putih - digiling
- 4 ulas bawang merah - digiling
- sedikit kicap
Cara penyediaannya:
- Ayam dibersihkan dan dipotong dua.
- Perap ayam dengan separuh bahan giling selama 15 minit.
- Tuangkan air ke dalam periuk dan rebuskan ayam. (guna air rebusan untuk masak nasi.Selebihnya untuk buat sup)
- Rebuskan ayam hingga masak,keluarkan.Kemudian lumurkan ayam dengan bahan giling & kicap.
- Goreng ayam
Bahan Sup
- 1 camca teh jintan manis
- 1 camca teh jintan putih
- 1 camca teh lada hitam
- 1 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
Cara
- Semua bahan diblender dan ambik air shj.
- Ambil air rebusan ayam tadi,kemudian masukkan bahan2 yang diblender dan ditapis ke dalam air rebusan dan masukkan garam secukup rasa.
- Apabila mendidih.sedia untuk dihidang.