Sayur lodeh kuah lontong
Bahan-bahan:
- 2 batang serai dititik
- 4 helai daun salam
- 1/2 jari lengkuas diketuk
- 200 g udang hidup
- 2 ltr santan pekat @ 3 biji kelapa
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- 1/4 cawan minyak untuk menumis
- 10 tangkai cili kering
- 2 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 2 sudu udang kering
- 2 sudu ikan bilis
- 2 sudu teh jintan kasar - sangar
- sedikit belacan
- 1/2 biji kobis
- 8 batang kacang panjang
- 1 batang lobak merah
- 1 biji sengkuang kecil
- 1 biji terung panjang
- 1 keping tahu kering direndam
- 4 biji kentang
- 4 keping tauhu dipotong kecil dan digoreng
- 4 keping tempe dipotong dan digoreng
- 2 ikat su'un direndam
- lada merah dan hijau dipotong serong
Cara-cara membuat Sayur Lodeh Kuah Lontong
- Tumis bahan kisar bersama serai hingga naik bau. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang,santan,daun salam dan lengkuas. Masak hingga mendidih.
- Bahan sayur dipotong kecil ikut citarasa sendiri. Masukkan sayur bermula yang keras dahulu hingga habis kesemuanya. Tambah air hingga semua sayur tenggelam.
- Masukkan garam secukup rasa dan masak sehingga mendidih dan sayur menjadi lembut.
- Siap. Hidangkan bersama lontong @ nasi himpit dan sambal tumis.