Apam Pulau Pinang
(Gambar asal-cheff Qamira)
Bahan-bahan:
- 5 biji telur
- 2 gelas tepung Hongkong
- 1 ½ gelas gula
- 1 sudu makan ovalette
- 1 paket serbuk santan
- ½ gelas air
- ½ gelas minyak masak atau minyak jagung Mazola
- Pewarna hijau secukupnya
Cara-cara
membuatnya:
1.
Pukul telur dengan gula sehingga kembang.
2.
Masukkan tepung Hongkong dan air. Pukul lagi sehingga adunan sebati.
3.
Seterusnya, masukkan tepung santan, minyak masak atau minyak jagung Mazola dan
overlette.
4.
Pukul adunan sehingga betul-betul sebati dan akhir sekali masukkan pewarna
hijau secukupnya.
5.
Kukus adunan dalam loyang pengukus sehingga masak.
- Qamira