Sambal Petai Udang

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Sambal Petai Udang


SAMBAL PETAI UDANG



Bahan-bahan

  • 250 gram udang
  • 3 papan petai (dihiris)
  • 2½ cili kering (dikisar)
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bwg putih (dikisar)
  • ½ sudu besar belacan (dikisar)
  • 4 sudu besar minyak
  • ½ sudu kecil gula, garam & perasa.


Cara cara membuatnya
  1. Rebuskan petai sehingga warna menjadi kelabu sedikit, kemudian angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak, masukkan cili yang telah dikisar tadi ke dalam kuali, masukkan garam, gula, perasa, asam jawa & udang..masak seketika. 
  3. Kemudian, tunggu sehinga pecah minyak..
  4. Masukan petai yang telah di rebus tadi, kacau sehinga sebati, masak selama 5-7 minit.


Siap untuk dihidangkan.

(scha)
, , , ,