SAMBAL PETAI
UDANG
Bahan-bahan
- 250 gram udang
- 3 papan petai (dihiris)
- 2½ cili kering (dikisar)
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bwg putih (dikisar)
- ½ sudu besar belacan (dikisar)
- 4 sudu besar minyak
- ½ sudu kecil gula, garam & perasa.
Cara
cara membuatnya
- Rebuskan petai sehingga warna menjadi kelabu sedikit, kemudian angkat dan toskan.
- Panaskan minyak, masukkan cili yang telah dikisar tadi ke dalam kuali, masukkan garam, gula, perasa, asam jawa & udang..masak seketika.
- Kemudian, tunggu sehinga pecah minyak..
- Masukan petai yang telah di rebus tadi, kacau sehinga sebati, masak selama 5-7 minit.
Siap untuk dihidangkan.
(scha)