SUP KAKI
LEMBU (SUP GEAR BOX)
Bahan-bahan
4 batang kaki lembu (di bakar dan di buang kulit atau serpihan yang hitam-hitam)
3 batang serai (diketuk)
4 inci halia (ditumbuk)
4 inci lengkuas dihiris)
2 paket sup bunjut
1½ jug air
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pala
1 ketul kiub pati ayam
1½ sudu garam secukup rasa
1½ perasa (apa-apa perasa untuk sedapkan rasa) secukup rasa.
Cara- cara membuatnya
1- Masukkan kaki lembu ke dalam periuk, masukkan air, serai, halia dan lengkuas,
2- Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pala, serta 2 paket sup bunjut dan kiub pati ayam, kemudian masukkan garam secukup rasa dan perasa...
3- Rebus bahan-bahan tadi selama 1½ jam dan tunggu sehingga dagingnya lembut dan empuk untuk dimakan..
4- Siap untuk dihidangkan
Selamat mencuba (feveret Aisya ^__^)
4 batang kaki lembu (di bakar dan di buang kulit atau serpihan yang hitam-hitam)
3 batang serai (diketuk)
4 inci halia (ditumbuk)
4 inci lengkuas dihiris)
2 paket sup bunjut
1½ jug air
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pala
1 ketul kiub pati ayam
1½ sudu garam secukup rasa
1½ perasa (apa-apa perasa untuk sedapkan rasa) secukup rasa.
Cara- cara membuatnya
1- Masukkan kaki lembu ke dalam periuk, masukkan air, serai, halia dan lengkuas,
2- Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pala, serta 2 paket sup bunjut dan kiub pati ayam, kemudian masukkan garam secukup rasa dan perasa...
3- Rebus bahan-bahan tadi selama 1½ jam dan tunggu sehingga dagingnya lembut dan empuk untuk dimakan..
4- Siap untuk dihidangkan
Selamat mencuba (feveret Aisya ^__^)
(Scha)