Secara umumnya, wanita di dalam pantang tidak dibenarkan makan makanan laut seperti sotong, udang, dan ketam kerana boleh menyebabkan kegatalan pada luka. Mengelak dari memakan makanan tersebut adalah pilihan yang perlu dibuat oleh para ibu.
Ibu dalam berpantang perlulah makan ikan dari jenis bersisik seperti ikan siakap, bawal putih, bawal hitam, gelama dan tenggiri. Ikan haruan baik untuk mempercepatkan penyembuhan luka.
Telur adalah tidak baik untuk ibu berpantang kerana boleh menyebabkan luka lambat sembuh atau mungkin bernanah.
Antara sayuran yang tidak digalakkan bagi ibu berpantang antaranya tebu, kobis, buah anggur dan air kelapa. Makanan ini boleh menyebabkan tubuh sejuk@berangin.
Antara menu yang boleh menjadi pilihan bagi mereka yang buntu memikirkan sesuatu yang lazat dan berkhasiat untuk ibu adalah seperti berikut:-
Ibu dalam berpantang perlulah makan ikan dari jenis bersisik seperti ikan siakap, bawal putih, bawal hitam, gelama dan tenggiri. Ikan haruan baik untuk mempercepatkan penyembuhan luka.
Telur adalah tidak baik untuk ibu berpantang kerana boleh menyebabkan luka lambat sembuh atau mungkin bernanah.
Antara sayuran yang tidak digalakkan bagi ibu berpantang antaranya tebu, kobis, buah anggur dan air kelapa. Makanan ini boleh menyebabkan tubuh sejuk@berangin.
Antara menu yang boleh menjadi pilihan bagi mereka yang buntu memikirkan sesuatu yang lazat dan berkhasiat untuk ibu adalah seperti berikut:-
- Resepi Sup Ikan Haruan
- Resepi Ikan Haruan Asam Kukus
- Resepi Ayam Masak Bijan
- Resepi Ayam Kukus Bercuka
- Resepi Ikan siakap Panggang
- Resepi Daging Lada Hitam
- Resepi Tumis Sawi Putih
- Resepi Rebusan Pegaga
- ResepiRebusan Manjakani
- Resepi Jus Halia Kurma
- Resepi Halwa Halia