Resepi Ikan Haruan Asam Kukus
Bahan-bahan:- 1 ekor ikan haruan
- air asam jawa
- 3 sudu minyak jagung
- 2 sudu kicap cair
- 1 sudu serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil tepung jagung dicampur sedikit air
- 1 tangkai daun kesum
- 1 batang bunga kantan dihiris
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2cm kunyit hidup
- 1cm lengkuas
- 1 batang serai diketuk
- 1 sudu kecil lada hitam ditumbuk
Cara menyediakan Ikan Haruan Asam Kukus:
- Gaul ikan bersama garam dan serbuk lada hitam. Perap selama 30 minit. Kemudian kukus sehingga masak. Ketepikan.
- Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan air asam jawa, kicap, gula dan garam. Tunggu sehingga mendidih, masukkan tepung jagung, daun kesum dan bunga kantan. Kacau hingga pekat.
- Apabila sudah masak, tuang di atas ikan kukus tadi. Siap