Berikut adalah resepi Sate/satay Ayam ala Haji Samuri Kajang
Bahan Sate Samuri
- 1 ekor ayam - dipotong 12
- 1 cawan gula pasir
- 5 sudu teh garam
Bahan dikisar halus :
- ½ kg bawang merah
- 50g jintan manis
- 30g jintan putih
- 300g lengkuas
- 200g halia
- 50g kunyit
- 5 batang serai
Cara masak sate/satay Samuri:
- Perap ayam bersama bahan yang dikisar sekitar 6jam.
- Kemudian bolehlah dibakar hingga masak. Arang mesti dibakar hingga tinggalkan bara sahaja.
- Gunakan kipas untuk menstabilkan haba apabila membakar sate.
- Renjiskan air perapan dan minyak dengan serai yang diketuk. Ini dapat melembutkan ayam dan nampak berminyak. Barulah lebih selera nak makan tu.
- Apabila dah agak kekuningan bolehlah diangkat
- Hidangkan bersama kuah sate Haji Samuri dan nasi impit.