Bahan untuk nasi:
- 4 pot beras
- air rebusan ayam
- 2 ulas bawang merah dihiris
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 1/2 inci halia diketuk
- sebatang kulit kayu manis
- 4 sudu susu pekat
- 1 sudu teh garam
- 2 helai daun pandan
- sesudu butter untuk menumis
Cara - cara:
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan kulit kayu manis bersama butter hingga naik bau.
- Masukkan air rebusan ayam sebanyak mana yang diperlukan. Masukkn beras dan kacau.
- Masukkan susu, garam dan daun pandan, kacau seketika, tutup periuk nasi.Biarkan sehingga nasi masa.
Bahan untuk ayam :
- Seekor ayam direbus dulu. kemudian toskan airnya. air rebusan ayam ni digunakan untuk masak nasi tadi.
- Sos tiram
- Kicap pekat
- Madu
Cara - cara:
- Lumurkan ayam dengan sos tiram, sedikit kicap pekat dan sedikit madu. kemudian, bakar dalam oven.
- Sup ayam sediakan seperti mana yang anda biasa sediakan.
Bahan untuk membuat cili:
- 5 tangkai cili merah dibuang biji
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 3 sudu gula
- 1 sudu cuka
- 1 sudu sos ikan
Cara - cara:
- Kisar cili merah, bawang putih, gula dan halia bersama sedikit air. kemudian, tuangkan hasil kisaran dalam sebuah mangkuk, dan campurkan cuka dan sos ikan. kacau rata.
Bahan untuk membuat kicap:
- seulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- kicap pekat
- sos tiram
- sedikit sup
- tepung jagung - untuk pekatkan kicap
- Masukkan sesenduk air sup ayam ke dalam periuk kecil. Apabila mendidih, masukkan bawang putih yang telah diketuk. masukkan halia sekali. biarkan ia mendidih. kemudian, masukkan sos tiram anggaran dalam 5 sudu, dan kicap pekat juga dalam 5 sudu. kacau rata. pekatkan dengan sedikit bancuhan tepung jagung.
- Setelah semuanya selesai, bolehlah dihidangkan bersama salad, timun dan tomato.