Bahan-bahan untuk nasi kerabu :(sukatan & olahan cara rohaisha)
- 1 genggam penuh bunga telang | rendam dalam air secukupnya
- 2 1/2 cawan beras
- 3 1/2 cawan air rendaman bunga telang (sukatan ikut jenis beras)
- 5 helai daun limau purut | koyak2 sedikit
- 1 batang serai | titik
Cara memasak Nasi Kerabu :
- Ramas dan rendamkan bunga telang dalam air secukupnya.Ketepikan.
- Cuci beras dan rendam seketika.Toskan beras dan masak nasi seperti biasa dengan memasukkan air bunga telang bersama serai dan daun limau purut dalam periuk.Kacau rata.
- Tanak hingga nasi masak.
**Boleh juga titikkan pewarna biru jika tidak menggunakan bunga telang.
Kuah Tumis:
- Santan pekat (saya guna 1 cawan)
- 7 ulas bawang merah* | (*) kisar
- 1/2 labu bawang putih*
- 3 labu bawang besar*
- 15 tangkai cili kering*
- 1 cm halia*
- 1 batang serai | ketuk
- 1 keping asam keping
- 2 sudu besar gula
- Sedikit gula melaka
- 2 sudu besar budu
- Garam (kena rasa masin dulu)
Cara:
- Blend semua bahan bertanda (*) kecuali serai diketuk.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi.Masukkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.Masukkan asam keping, budu dan gula.Jika menggunakan budu dirasakan dulu sebelum dimasukkan garam.Masak sehingga pecah minyak.
Nota Kak Azie:Kuah
tumis biar ada rasa masin sedikit.Kuah tumis sedap disediakan lebih
awal dan mesti agak pekat.Kalau makan pagi disediakan sebelah malamnya.
Sambal kelapa:
- 1 ekor ikan kembung | yg telah direbus dan ambik isi
- 1/2 biji kelapa | goreng (sangai)
- 4 ulas bawang merah
- 2 batang serai
- Garam
- Gula
Cara:
- Goreng kelapa dan kacau sentiasa supaya tidak hangit.
- Tumbuk semua bahan dan gaul dengan kelapa goreng.
- Tumbuk lagi sekali.Masukkan garam dan gula.
Ulam-ulaman:
- Kacang panjang
- Kubis
- Timun (tak letak)
- Daun kesum
- Bunga kantan
- Bawang besar (tak letak)
- Kacang botol (tak letak)
- Taugeh
Cara:
- Hiris halus kesemua ulaman.
Sambal Cili:
- Cili padi | tumbuk
- Cuka
- Garam
- Gula
Lauk Pauk:(pilihan)
- Telur masin
- Ikan rebus goreng celup tepung
- Daging bakar
- daging goreng @ ayam goreng
- Keropok @ keropok lekor
- Solok lada
- Bawang putih jeruk
- Atau apa2 aja yang disukai
Cara menghidang:
- letakkan nasi dalam pinggan.Masukkan ulam-ulaman diikuti sambal kelapa.
- Kemudian sendukkan sedikit kuah tumis, budu dan sambal.
- Akhir sekali letakkan keropok dan lauk pauk seperti telur masin, daging bakar, ikan celup tepung, daging goreng dll.
- Jika suka letakkan pula sayuran seprti solok lada, bawang putih jeruk dll.