Resepi Ayam Masak Merah

Koleksi 1001 Resepi Masakan

Carian Resepi

Resepi Ayam Masak Merah




 AYAM MASAK MERAH

Bahan bahan:

  • 1 ekor ayam – ( digoreng separuh masak )
  • 60 ml santan
  • 250 ml air
  • 3 biji tomato
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 sudu besar sos cili
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak utk menumis
  • Kacang peas

Bahan bahan untuk dikisar:
  • 4 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 15 tangkai cili kering - rebus sebentar

Bahan bahan hirisan:
  • 3 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 cm halia

Cara-cara memasak Ayam Masak Merah:

  1. Panaskan minyak  dan tumis bahan hirisan sehingga layu. Kemudian masukkan bahan kisaran dan gaul rata. Kemudian masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. 
  2. Tumis sehingga pecah minyak.
  3. Apabila minyak sudah pecah, masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak. Tidak perlu digoreng terlalu garing kerana ayam akan menjadi liat dan keras. 
  4. Kacau rata dan biarkan untuk seketika. Kemudian masukkan air secukupnya dan masukkan santan untuk memekatkan kuah.
  5. Masukkan garam secukup rasa dan juga buah tomato. Masak sehingga pecah minyak dan boleh tambahkan sedikit gula jika mahu. Tunggu sebentar sehingga masak sepenuhnya.
  6. Siap untuk dihidang.
, , , , , ,