Asam Pedas Muar
Bahan-bahan:
- 8 ketul ikan pari / ikan kembung / selar / sembilang
- Satu mangkuk cili kering (direbus dan dikisar)
- 8 ulas bawang merah
- 1 inci kunyit hidup
- 1 sudu kecil lada hitam ( ditumbuk )
- 1 cawan perahan asam jawa
- 2 kuntum bunga kantan
- 1 ikat Daun Kesom
- 1 ikat daun kesum
- 2 batang serai (dititik)
- Sedikit belacan
- 2 biji Tomato
- 8 batang bendi muda
- 500 ml air
- Garam secukup rasa
- 1 sudu kecil gula
Cara-cara Membuat Asam Pedas :
1. Panaskan minyak, tumis belacan, cili kisar bersama kunyit hidup,lada hitam dan bawang merah.Selepas naik bau wangi, masukkan perahan asam jawa, air ,bunga kantan dan daun kesum.
2. Biarkan dengan api perlahan sehingga mendidih,masukkan buah tomato dan bendi muda, garam dan gula.
3.Biar mendidih dalam 5 minit lagi. Asam Pedas Muar siap untuk dihidangkan.