Nasi Ayam Mudah dan Sedap
Bahan bahan:
Kuah Sup:
- 1 ekor ayam - buang kulit dan potong 4
- 1 biji bawang besar kuning - hiris
- 3 bawang putih - hiris
- 2 inci halia - hiris
- Sup bunjut
- Sedikit bawang goreng
- Daun sup
- Garam
- Tumis bawang hiris, halia dan sup bunjut sehingga wangi.
- Masukkan ayam dan masak sehingga air ayam kering.
- Masukkan air secukupnya dan rebus sehingga ayam masak.
- Masukkan bawang goreng, garam dan sedikit perasa.
- Tutup api dan keluarkan ayam.
- Semasa hendak dihidangkan, tabur daun bawang/daun sup.
Nasi Ayam:
- Beras - basuh dan tos
- Kuah sup
- Daun pandan
- Masukkan air rebusan ayam dan daun pandan,
- kemudian masak dalam rice cooker sehingga nasi masak.
- Setelah nasi masak, buatkan 2 lubang pada nasi dan masuk 2-3 sudu besar mentega ke dalamnya.
- Tutup semula dengan nasi. Akhir sekali, kacau rata.
Sambal Cili:
- 12 - 13 tangkai cili merah
- 2 biji buah tomato
- 3 sudu besar cuka
- 3 sudu kecil garam halus
- 4 sudu besar gula pasir
- Masukkan kesemua bahan di atas di dalam blender dan kisar sehingga hancur.
- Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.
Sambal Kicap:
- Kuah sup
- Kicap cap kipas udang
- Satukan kuah sup dan kicap secukupnya.
- Masakkan di atas dapur buat seketika.
Ayam Goreng:
- Ayam rebus - angkat dan tos
- Kicap
- Lumur ayam dengan kicap dan goreng di saat hendak dihidangkan.
- Angkat dan potong ayam mengikut suka hati.
- Siap untuk dihidangkan bersama sayuran salad, timun dan buah tomato.