Bahan-bahan:
- 500g ayam
- minyak masak
- 2 sudu cili sos
- 3 sudu madu
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 2 biji cili merah dihiris serong
- 1 labu bawang besar dihiris bulat
- Garam secukup rasa
- Air
- 5 tangkai cili kering
- 6 ulas bawang merah
- 1/2 labu bawang besar
- sedikit halia
- 2 ulas bawang putih
Cara-cara penyediaan Ayam masak Merah + Madu:
- Gaul ayam bersama kunyit dan garam. Perap seketika. Kemudian goreng separuh masak. Ketepikan
- Tumis bahan kisar hingga naik minyak. Masukkan sos cili, madu dan sedikit air. Tunggu sehingga mendidih.
- Masukkan ayam goreng tadi, serbuk lada hitam,bawang dan cili. Gaul bagi rata.
- Pekat mana nak tu, ikut selera lah. Kalau perlu tambah sedikit air. Siap.