Roti Manis

Koleksi 1001 Resepi Masakan

Carian Resepi

Roti Manis


Roti Manis
Bahan-bahan:
  • 5 cawan Tepung
  • 2 sudu Susu tepung
  • 3/4 cawan Gula
  • 1 sdu kecil Garam
  • 2 sudu Majerin
  • 11g Yis
  • 2 bijiTelur
  • 1 cawan Air suam
Cara-cara membuat Roti Manis:
  1. Gaul tepung bersama susu tepung, gula garam dan marjerin hingga menjadi serbuk roti. Buat lubang, masukkan yis dan air suam sedikit demi sedikit. Masukkan telur.
  2. Uli selama 15 minit. Bentukkan menjadi bulat dan sapukan sedikit marjerin disekelilingnya. Biarkan selama 1jam @ doh menjadi sekali ganda.
  3. Tumbuk doh untuk membuang angin didalamnya. Bentukkan bulat dan susun didalam loyang
  4. Tunggu lagi sampai doh naik.
  5. Pukul telur bersama air dan sapu ditas roti. Bakar dalam oven dengan suhu 170 C selama 15 minit@ kekuningan. Apabila sudah masak, keluarkan dan sapukan planta di atas roti @ boleh juga ditabur gula.
, , ,