ayam masak merah
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam dipotong 12
- 1 1/2 inci kunyit hidup
- 2 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 5 sudu sos cili
- 5 sudu sos tomato
- minyak masak
- garam dan gula
- 1 labu bawang besar
- 15 batang cili kering
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
Cara-cara menyediakan ayam masak merah berempah :
- Bersihkan ayam dan toskan. Kemudian tumbuk kunyit hidup dan seulas bawang putih beserta garam secukup rasa. Perapkan ayam seketika dengan kunyit yg ditumbuk tadi. Kemudian goreng. Ketepikan dulu ayam yang dah siap digoreng.
- Tumis kesemua bahan yang dikisar sehingga naik bau. Gunakan minyak menggoreng ayam tadi untuk menumis.
- Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.
- Masukkan pula sos cili dan sos tomato beserta garam dan gula secukup rasa.
- Apabila kuah tu dah masak, masukkan ayam goreng tadi dan kacau hingga rata.
- Dah siap resepi ayam masak merah berempah.