Sambal udang
Sambal udang
Bahan-bahan:
- 15 btg cili kering
- 5 ulas bawang merah ditumbuk
- sedikit belacan - dibakar & ditumbuk
- 30g asam jawa
- 80g petai
- 50g bilis digoreng
- 2 biji terung panjang dibelah 2 & dicelur
- Garam & gula secukup rasa
- 1 sudu bawang goreng - untuk hiasan
Cara-cara membuat Sambal udang :
-
Tumis pes cili dan bawang merah sehingga naik bau.
-
Masukkan garam, gula, belacan dan air asam jawa. Tunggu sehinga mendidih, masukkan petai.
-
Apabila kuah pekat, masukkan bilis goreng dan kacau rata.Tutup api.
-
Curahkan sambal petai ke atas terung yang telah dicelur.
- Hias dengan bawang goreng.Siap untuk dihidang bersama nasi.
Lauk Pauk
,
Resepi Sambal udang
,
Sambal
,
Sambal udang
,
udang