Sambal udang 
                        
                      
                        
                      
Sambal udang 
Bahan-bahan: 
- 15 btg cili kering
              
- 5 ulas bawang merah ditumbuk
              
- sedikit belacan - dibakar & ditumbuk
              
- 30g asam jawa 
- 80g petai
              
- 50g bilis digoreng
              
- 2 biji terung panjang dibelah 2 & dicelur 
- Garam & gula secukup rasa 
              
- 1 sudu bawang goreng - untuk hiasan
 
Cara-cara membuat Sambal udang : 
- 
                
                
                Tumis pes cili dan bawang merah sehingga naik bau.
- 
                
                
                Masukkan garam, gula, belacan dan air asam jawa. Tunggu sehinga mendidih, masukkan petai.
                
              
- 
                
                
                Apabila kuah pekat, masukkan bilis goreng dan kacau rata.Tutup api.
                
              
- 
                
                
                Curahkan sambal petai ke atas terung yang telah dicelur. 
- Hias dengan bawang goreng.Siap untuk dihidang bersama nasi.
                
 
Lauk Pauk
                                  ,
                                
Resepi Sambal udang
                                  ,
                                
Sambal
                                  ,
                                
Sambal udang
                                  ,
                                
udang