AYAM MASAK KICAP MANIS
Bahan-bahan
1½ ekor ayam( dibersihkan)
2½ halia (dihiris);
1biji cili merah (dihiris)
1biji bawang besar (dihiris)
2biji bawang putih (dihiris)
1½ sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap pekat
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil kunyit
½ perasa
1 cawan minyak (mengoreng & menumis)
½ cawan air
Cara-cara membuatnya
1- Lumurkan ayam dgn garam dan kunyit.
2- Panaskan minyak dan gorengkan ayam separuh masak, angkat dan toskan
3- Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, cili merah dan hijau. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama bahan-bahan tadi dan goreng seketika...
4- Kemudian masukkan sos tiram dan kicap pekat, perasa dan garam sedikit (boleh juga ditambah lebih air jika mahu banyak kuah)
Masak semunya dalam 5 minit.
Siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba......
1½ ekor ayam( dibersihkan)
2½ halia (dihiris);
1biji cili merah (dihiris)
1biji bawang besar (dihiris)
2biji bawang putih (dihiris)
1½ sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap pekat
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil kunyit
½ perasa
1 cawan minyak (mengoreng & menumis)
½ cawan air
Cara-cara membuatnya
1- Lumurkan ayam dgn garam dan kunyit.
2- Panaskan minyak dan gorengkan ayam separuh masak, angkat dan toskan
3- Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, cili merah dan hijau. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama bahan-bahan tadi dan goreng seketika...
4- Kemudian masukkan sos tiram dan kicap pekat, perasa dan garam sedikit (boleh juga ditambah lebih air jika mahu banyak kuah)
Masak semunya dalam 5 minit.
Siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba......
(scha)