AYAM PERCIK
KEDAH
Gambar asal: Disini
Bahan bahan
- 1ekor ayam (dipotong)
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 inci halia (dikisar)
- 1 sudu teh jintan manis (dikisar)
- 1 sudu teh jintan putih (dikisar)
- 1 sudu makan ketumbar (dikisar)
- 2 batang serai (dikisar)
- 3 biji buah keras(dikisar)
- 1 liter santan
- 1 keping asam gelugur
- garam dan gula secukup nya untuk kuah
- 3 sudu minyak untuk menumis
Cara-cara penyediaan Ayam Percik Kedah
- Satukan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai, jintan manis, jintan putih, biji ketumbar, buah keras, dan cili kisar. Kemudian, kisarkan bahan hingga hancur.
- Kemudian, tumiskan bahan kisar tadi hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan dan air
- Masak dan kacau hingga kuah mendidih
- Masukkan sedikit garam, asam gelugur dan gula secukup rasa.
- Masukkan ayam yang telah dipotong tadi ke dalam kuah. Masak sehingga separuh masak.
- Setelah ayam separuh masak keluarkan ayam dan ketepikan.
- Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga pekat dan diangkat.
- Lumurkan ayam dengan kuah yang dimasak tadi dan bakar selama 20-25 minit.
- Ayam Percik Siap untuk dihidangkan.
(scha)