Daging Masak Hitam Ala Sarawak

Koleksi 1001 Resepi Masakan

Carian Resepi

Daging Masak Hitam Ala Sarawak




Daging Masak Hitam
Daging Masak Hitam

Bahan-bahan perap:

  • 500 gram daging - hiris
  • 2 sudu besar kicap pekat karamel
  • 3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan)
  • Bahan-bahan kisar:
  • 3 batang serai
  • sedikit lengkuas
  • 1 biji bawang besar
  • 7 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 15 tangkai lada kering
  • 1/3 cawan prune@kismis hitam

Bahan-bahan tumis:

  • Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka
  • 5 biji bawang merah - dimayang
  • 1-2 sudu besar rempah kurma
  • 2 sudu besar kerisik
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit air asam jawa
  • garam secukup rasa

Cara-caranya membuat Daging Masak Hitam :

  1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati. Perap seketika.
  2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati.
  3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau.
, , , ,