Bahan-bahan:
Cara penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis :
- 1 mangkuk ikan bilis
- 2 labu bawang besar dihiris
- Air secukupnya
- Sedikit air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak
- 15 tangkai cili kering
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
Cara penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis :
- Goreng ikan bilis sehingga garing, toskan, Ketepikan.
- Guna minyak tersebut untuk menumis. Masukkan bawang merah dan bawang putih, tumis hingga naik bau. Masukkan cili dan masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.
- Jika perlu tambah sedikit air. Tumis sehingga mendidih, masukkan ikan bilis goreng tadi.
- Masukkan bawang besar dan kacau hingga bawang layu. Kepekatan kuah boleh ikut citarasa yang nak makan tu.
- Ulaman yang boleh dihidang bersama seperti kacang goreng, hirisan timun dan telur rebus.
- Siap untuk dihidang