Sambal Tumis Ikan Bilis

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan: 
  • 1 mangkuk ikan bilis 
  • 2 labu bawang besar dihiris 
  • Air secukupnya
  • Sedikit air asam jawa 
  • Garam dan gula secukup rasa 
  • Minyak masak
Bahan dikisar
  • 15 tangkai cili kering 
  • 7 biji bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih

Cara penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis 
  1. Goreng ikan bilis sehingga garing, toskan, Ketepikan.
  2. Guna minyak tersebut untuk menumis. Masukkan bawang merah dan bawang putih, tumis hingga naik bau. Masukkan cili dan masak sehingga pecah minyak.
  3.  Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.
  4. Jika perlu tambah sedikit air. Tumis sehingga mendidih, masukkan ikan bilis goreng tadi.
  5. Masukkan bawang besar dan kacau hingga bawang layu. Kepekatan kuah boleh ikut citarasa yang nak makan tu.
  6. Ulaman yang boleh dihidang bersama seperti kacang goreng, hirisan timun dan telur rebus.
  7. Siap untuk dihidang 
, , , ,