Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam dipotong 8
- 1 labu bawang merah - dikisar halus
- 2 ulas bawang putih - dikisar halus
- 1 inci halia - tumbuk sedikit
- sebatang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga cengkih
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 1 biji kentang - belah 6
- 1 batang lobak - dipotong bulat
- 1 mangkuk air panas
- lada sulah, garam dan stok ayam
- daun sup, daun bawang dan bawang goreng
Cara-cara penyediaan Sup ayam
- Rempah direndam dalam air panas kemudian toskan rempah tersebut. Air rendaman turut disimpan.
- Tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia dan rempah yang telah direndam. kacau seketika.
- Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
- Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi.Nak kuah lebih boleh tambah air lagi.
- Apabila sudah menggelegak, masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, dan lada sulah. Ubah mengikut selera anda
- Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup dan bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang