Bahan-bahan untuk resepi kek cawan coklat kukus :
Bahan A
- 150g minyak masak
- 180g susu cair
- 200g gula kastor
- 200g susu krimer manis
- 1 sudu teh emulco coklat
Bahan B
- 50 gm serbuk koko
- 90 gm tepung gandum
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
Bahan C
- 3 biji telur
Hiasan Kek
- 1 bar coklat masakan atau aising kek
- Coklat chip atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek cawan coklat
Cara-cara Membuat Kek Cawan Coklat Kukus :
- Masak bahan A dengan api perlahan sehingga semua bahan sebati dan gula menjadi hancur. Jangan sampai mendidih. Angkat dan biarkan suam.
- Pukul telur sehingga kembang dan masukkan ke dalam bahan tadi. Kacau sehingga sebati.
- Bahan B di ayak dan dimasukkan ke dalam adunan A. Kacau hingga adunan menjadi licin. Biarkan selama 20 minit
- Tuangkan adunan ke dalam cawan-cawan kecil @ bekas aluminium dan kukus sehingga masak kira-kira 20 minit.
- Gunakan lidi untuk memastikan kek dah masak @ belum.
- Cairkan bar coklat dan sapukan di atas kek sebagai hiasa. Letakkan cip coklat di atsnya. Simpan didalam peti ais untuk mengeraskan cip coklat tersebut.