Bahan-bahan
- 1kg laksa
- 500g ikan selayang - direbus dan dibuang tulang dan dikisar halus
- santan 1 biji kelapa
- 50g gula melaka
- 50g kerisik
- 50g rempah gulai bunga rose
- 5 keping asam keping
- Minyak masak untuk menumis
- Garam secukup rasa
Bahan dikisar
- 100 gm cili
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 3 cm lengkuas
Bahan ulaman dihiris
- 150g kacang panjang
- 200g kubis bulat
- 100g timun
Cara membuat Laksa Terengganu Kuah Merah :
- Laksa direbus hingga lembut kemudian toskan.
- Untuk kuah laksa, tumis bahan dikisar hingga naik minyak. Masukkan santan, asam keping ikan, garam, gula, rempah gulai dan kerisik.
- Masak hingga naik minyak dan agak pekat
- Hidang laksa bersama bahan ulaman yang dihiris