Laksa Terengganu Kuah Merah

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Laksa Terengganu Kuah Merah


Laksa Terengganu Kuah Merah

Bahan-bahan
  • 1kg laksa  
Bahan utk kuah:
  • 500g ikan selayang - direbus dan dibuang tulang dan dikisar halus
  • santan 1 biji kelapa
  • 50g gula melaka
  • 50g kerisik
  • 50g rempah gulai bunga rose
  • 5 keping asam keping
  • Minyak masak untuk menumis
  • Garam secukup rasa


Bahan dikisar
  • 100 gm cili
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 3 cm lengkuas

Bahan ulaman dihiris
  • 150g kacang panjang
  • 200g kubis bulat
  • 100g timun

Cara membuat Laksa Terengganu Kuah Merah :

  1.  Laksa direbus hingga lembut kemudian toskan.
  2. Untuk kuah laksa, tumis bahan dikisar hingga naik minyak. Masukkan santan, asam keping ikan, garam, gula, rempah gulai dan kerisik.
  3. Masak hingga naik minyak dan agak pekat
  4. Hidang laksa bersama bahan ulaman yang dihiris


, , , , ,