Sambal Tumis Ikan Bilis

Koleksi 1001 Resepi Masakan

Carian Resepi

Sambal Tumis Ikan Bilis


Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Sedap dan Tahan Lama.
Sambal Tumis Ikan Bilis
Sambal Tumis Ikan Bilis


Bahan bahan:

  • 1 mangkuk ikan bilis dibasuh dan tos
  • 1/2 mangkuk cili kisar
  • Air asam jawa 1 sudu kecil pes asam jawa
  • Garam
  • 3 sudu  gula 
  • Sedikit gula Melaka  supaya rasa lemak

Bahan A dikisar
  • 3 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih 

Cara cara memasak Sambal Tumis Ikan Bilis:

  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan A sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili, masak dengan api perlahan. Proses yang sangat penting untuk memastikan keenakan dan juga ketahanan sambal.
  3. Setelah garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata.
  4. Masukkan air asam jawa dan ikan bilis. Biarkan masak dengan api perlahan.
  5. Masukkan gula selebihnya dan garam secukup rasa. Masukkan bawang besar dihiris bulat.. ( Jika suka ) .
  6. Siap untuk dimakan bersama Nasi Lemak
,