Asam Pedas Melaka Asli
Asam Pedas Melaka Asli
|
Asam Pedas Melaka |
Bahan bahan :
- 4 ketul ikan pari / parang / tenggiri dibasuh bersih
- 3 batang serai dititik
- 1 sudu teh halba
- Daun kesum
- Bungan kantan
- Bendi / terung
- Air asam jawa secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak utk menumis
Bahan dikisar
- 5 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 2 cm halia
- 15 cili kering kisar
- 3 cm belacan
- 2 cm kunyit hidup
- 1 sudu lada hitam
Cara memasak Resepi Asam Pedas Melaka :
- Panaskan minyak dan tumis halba sehingga kekuningan. Masukkan bahan dikisar dan serai. Tumis sehingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan gula, daun kesum dan bunga kantan.
- Masukkan ikan, kacau seketika. Masukkan air asam jawa.
- Masukkan bendi. Perasakan dengan garam dan biar dia mendidih.
- Asam Pedas Melaka siap untuk dihidang bersama nasi panas.
Asam Pedas
,
Asam Pedas Ikan
,
Asam Pedas Melaka
,
Ikan
,
Resepi Asam Pedas
,
Resepi Asam Pedas Melaka