Resepi Asam Pedas Melaka Asli

Koleksi 1001 Resepi Masakan

Carian Resepi

Resepi Asam Pedas Melaka Asli




Asam Pedas Melaka
Asam Pedas Melaka


Bahan bahan :

  • 4 ketul ikan pari / parang / tenggiri dibasuh bersih
  • 3 batang serai  dititik
  • 1 sudu teh halba 
  • Daun kesum 
  • Bungan kantan
  • Bendi / terung 
  • Air asam jawa secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak utk menumis

Bahan dikisar

  • 5 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 2 cm halia
  • 15 cili kering kisar
  • 3 cm belacan 
  • 2 cm kunyit hidup 
  • 1 sudu lada hitam

 

Cara memasak Resepi Asam Pedas Melaka  :

  1. Panaskan minyak dan tumis halba sehingga kekuningan. Masukkan bahan dikisar dan serai. Tumis sehingga garing dan pecah minyak.
  2. Masukkan gula, daun kesum dan bunga kantan.
  3. Masukkan ikan, kacau seketika. Masukkan air asam jawa.
  4. Masukkan bendi. Perasakan dengan garam dan  biar dia mendidih.
  5. Asam Pedas Melaka siap untuk dihidang bersama nasi panas.
, , , , ,