Resepi Onde onde Buah Melaka

Koleksi 1001 Resepi Masakan

Carian Resepi

Resepi Onde onde Buah Melaka





Onde onde Buah Melaka
Onde onde Buah Melaka

Bahan-Bahan: 

  • 1 kgTepung pulut 
  • 5 helai daun pandan
  • Gula melaka dipotong kecil
  • 1/2 biji kelapa muda parut
  • Sedikit garam - untuk gaul dengan kelapa parut
  • Sedikit kapur 

Cara cara membuat Buah Melaka

  1. Daun pandan di blend dan ambil jusnya. Kelapa parut diambil bahagian putih sahaja. Sedikit garam digaul bersama kelapa parut.
  2. Bancuh tepung pulut dengan air daun pandan dan air kapur sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan.
  3. Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula Melaka. Tutup adunan  dan gentel menjadi bentuk bulat.  
  4. Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih.
  5. Masukkan bebola tepung tadi dan tunggu sehingga ianya timbul di permukaan air, cedok dan keluarkan.
  6. Toskan dan masukkan ke dalam pinggan kelapa parut. Golek sehingga ianya bersalut dengan kelapa. Siap untuk dihidangkan. 


, , , ,