Bahan bahan:
- 2 ekor ayam
- 4 inci lengkuas ditumbuk
- 2 inci kunyit hidup ditumbuk
- 4 senduk cili kisar
- 4 kg santan
- Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
- 2 keping asam keping
- Garam dan gula
- Daun kunyit
- Sedikit kerisik
Bahan ditumis
- 1 kg bawang merah dihiris
- 3 labu bawang putih dihiris
- 4 inci halia dihiris
- 4 batang serai dititik
Cara cara memasak Rendang Ayam Minang :
Panaskan minyak dan tumis bahan ditumis sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas yang ditumbuk. Tumis sehingga cili garing.
Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut. Masukkan sedikit santan cair, Apabila ayam dah masak, imasukkan semua santan dan masak dengan api perlahan.
Masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping secukup rasa. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak.
Taburkan daun kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api.