Bahan-Bahan
- Dada ayam
- Sos tiram
- 1 sudu teh lada hitam ditumbuk kasar
- 1 inci halia dihiris nipis
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 9 biji cili padi diketuk
- 1/2 lobak merah dipotong bulat
- 1/4 lada benggala dipotong kecil
- Sedikit kicap
- Sos tomato
- Sos cili
- 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan air
- 1 biji tomato sederhana besarnya dipotong 6
- 1/2 sudu kecil pati ayam
- 1/2 cawan air
- sedikit garam dan gula
Bahan dikisar
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Cara Memasak Ayam Masak Halia
- Ayam dipotong kecil dan digoreng. Perap dengan sos tiram, sedikit garam, sedikit serbuk lada hitam selama 20 minit.
- Panaskan minyak dan tumis bahan dikisar bersama halia sehingga naik bau.
- Masukan bawang besar, cili padi, lobak merah, dan lada benggala. Kacau sebati. Masukan sos cili, sos tiram, sos tomato, kicap, dan air. kacau seketika.
- Apabila sudah mendidih masukan dada ayam yang telah digoreng dan kacau.
- Masukan tepung jagung yang telah berbancuh dengan air. sesuaikan kepekatan dengan selera anda
- Masukan pati ayam, garam, gula, dan buah tomato. Kacau rata dan sesuaikan cita rasanya dengan selera anda.
- Tutup api apabila dah masak.