Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api

Koleksi 1001 Resepi Masakan

Carian Resepi

Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api



Bahan bahan



  • 4 potong ikan Tenggiri
  • Santan secukupnya
  • 7 biji belimbing buluh
  • 2 batang serai dititik
  • Selai daun kunyit 
  • 1 biji tomato 
  • Garam dan gula  secukup rasa

Bahan Ditumbuk
  • 2 inci kunyit
  • 7 biji cili padi  


Cara Memasak Ikan Tenggiri Masak Lemak :


  1. Cuci Ikan dan tos 
  2. Panaskan periuk, masukkan santan, bahan ditumbuk.
  3. Biarkan mendidih sambil kacau supaya santan tak pecah minyak
  4. Masukkan ikan, daun kunyit, garam dan gula.
  5. kacau perlahan sehingga ikan dah masak. Tutup Api.
  6. Potong tomato dan masukkan kedalam periuk.
  7. Teruskan kacau seketika w/pun api dah dimatikan.
, ,