Kari Telur
Kari Telur
Bahan-bahan:
- 4 biji telur ayam
- 2 biji bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- ½ inci halia (dihiris)
- ½ paket serbuk santan (dibancuh dengan air, jangan terlalu cair)
- 1 paket kecil serbuk kari (dibancuh dengan air)
- 1 keping asam gelugur
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
Cara-cara memasak:
1.
Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
2.
Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air. Masukkan juga
asam gelugur.
3.
Masukkan santan dan kacau kuah sehingga sebati. Biarkan seketika sehingga
mendidih.
4.
Pecahkan telur satu persatu ke dalam kuah dan biarkan seketika.
5.
Masukkan garam secukup rasa dan kacau perlahan-lahan supaya telur tidak hancur.
6.
Apabila telur sudah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
-Qamira