Sambal Kari Udang
Bahan-bahan:
- 1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan
- 1 labu bawang besar di hiris
- 2 tangkai lada merah di hiris
- 4 sudu besar rempah kari
- 1 biji tomato dipotong panjang
- 2 kpg asam gelugor
- 1 pokok daun bawang di potong 1 inci panjang
- i pelepah daun kari
- sedikit air
- sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
- minyak untuk menggoreng
Bahan untuk dikisar:
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Caranya menyediakan Sambal Kari Udang :
1. Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan.2. Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk menggelakkan kari dari hangus.
3. Apabila telah gareng, masukkan pula asam keping, garam dan gula.
4. Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
5. Gaul rata dan boleh diangkat.
6. Sedap di makan dengan nasi panas.