Kuah Yong Tau Foo
KUAH HITAM
- 2 sd mkn taucu
- 2 sd mkn tpg jgung
- 2 sd mkn tpg gndum
- 3 sd mkn kicap pkat
- 3 sd mkn sos tiram
- 4-5 sd mkn gula
- 3 cwn air
Caranya : Masukan semua bahan dalam blender, kisar bagi halus dan masak bagi mendidih sekejap..
KUAH MERAH
- 1/2 cwn kcng tanah yg dh d goreng
- 1 sd mkn tpg gndum
- 1 sd mkn tpg jgung
- 4- 5 sd mkn gula
- 3 cwn air
- 1/4 sd mkn garam
Kisar semua bahan sampai halus..
- 3 sd mkn cili kisar
Cara-caranya :
- Panaskan sikit minyak, tumis 2 biji bawang putih ketuk, letak 3 sd mkn cili kisar dan tunggu sampai kering.
- Masukan semua bhn dalam blender tadi. Masak sekejap bagi kuah agak pekat dalam 5 minit.
- Setelah siap bolehlah dimakan dengan pelbagai bebola dan sosej.