Pandan Chiffon Cake
Bahan bahan:
- 6 bj kuning telur
- 130gm gula caster
- 230gm tpg kek
- 1 st bking pwder
- 55 ml minyak jagung
- 10 helai daun pandan diblend dgn klapa
- 110ml santan
- Pwarna ijau
- 6 bj putih telur
- 130gm gula caster
Cara cara membuat Pandan Chiffon Cake:
- Ayak tpg dgn bking pwder.
- Putar dulu kuning telur dgn gula hngga kmbang, masukkan santan berselang seli dgn minyak smbil trus mmutar hingga putih gebu.
- Masukkn skali pwrna dn tuang tpg sedikit2, putar pelahan. Jgn trlebih pukul adunan likat ni
- Dlm mngkuk lain putar putih telur. Masukkan gula bila putih telur mula mngembang..putar trus hingga mnjadi meringue. *(putih tlur tidak mnitis bila mngkuk dterbalikkn)
- Kaup balik meringue kdlm adunan tpg. Buat hingga mringue abis dn benar2 sbati dgn bancuhan tpg td. Jgn trlebih pukul dn pastikan adunan dikaupbalik dgn rata.
- Masukkan dlm loyang chiffon yg kering dn bersih
- Terus masukkan dlm oven yg tlh dpanaskn awal2 brsuhu 170, slama 45minit
- Apabila masak, trus trbalikan loyang utk mnyejukkan chiffon. - sumber