Daging Black Pepper
Bahan bahan :
- 400g daging
- 4 sudu sos lada hitam
- 1 sudu sos tiram
- 2 sudu kicap manis
- 1 cawan air
- 1 biji cili capsicum
- 1 biji cili merah
Bahan dimayang:
- 1 biji bawang besar
- 2 biji bawang merah
- 3 biji ulas putih
- 1 cm halia
Cara Memasak Daging Black Pepper:
- Potong daging kecil2 kemudian perap dengan sos lada hitam selama 3jam.
- Tumis bahan dimayang kecuali bawang besar sampai naik bau. Masukkan sos tiram, kicap manis dan air. Kacau hingga rata. Masukkan daging yang diperap tadi.
- Masak hingga daging empuk. Jika belum empuk boleh ditambah lagi air.
- Biarkan kuah menjadi pekat dan kacau sekali sekala.
- Apabila hampir masak masukkan garam, cili dan bawang besar supaya xlayu sangat.
- Siap. Lagi Masakan Daging