Bahan gula hangus:
- 300g gula
- Air secukupnya
Bahan puding:
- 300g agar-agar
- 850ml air
- 200g gula
- Sedikit garam
- 50g tepung jagung
- 1 sudu vanila
- 1 tin susu cair
- Pewarna ikut cita rasa
Cara membuat Puding Gula Hangus :
- Panaskan gula hingga keperang-perangan. Apabila gula larut masukkan air. Padamkan api. Biarkan sejuk. Ketepikan.
- Rebus agar-agar hingga larut.
- Masukkan gula, garam dan kacau. Ketepikan.
- Bancuh tepung jagung bersama air. Masukkan ke dalam adunan agar-agar tadi.
- Kacau hingga berkilat dan jernih.
- Masukkan vanila dan susu cair. Kacau lagi.
- Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna yang anda suka.
- Masukkan sedikit gula hangus ke dalam acuan. Kacau lagi.
- Tuang ke dalam acuan mengikut warna secara bergilir-gilir.
- Simpan ke dalam peti sejuk. Potong dan hidangkan.
- Makan bersama gula hangus.