Makanan Tradisional di Malaysia

Koleksi 1001 Resepi Masakan

Carian Resepi

Makanan Tradisional di Malaysia




Untuk memenuhi permintaan mereka yang ingin admin masukkan artikel berkaitan Makanan Tradisional di Malaysia. Admin pun usahalah dengan bantuan uncle Google. Mungkin orang luar ingin mengetahui apa yang special makanan kat Malaysia nie. Glamour juga blog ini ek....hihihi..jange marah. Harap orang puji, orang xnk puji...

Ok la dah panjang melalut nie.. Back to main topic!!!!!



Memandangkan Malaysia terdiri dari 3 kaum utama, BanglaSia and MyammarSia xtermasuk lah. Depa tu macam mana tah la boleh jadi rakyat 1Malaysia nie. Biasanya makanan tradisional lebih jelas kelihatan ketika menyambut hari perayaan.  Jadi admin boleh kategorikan dari segi kaum seperti:-

Makanan Tradisional Kaum Melayu



Antara juadah utama kaum melayu ketika menyambut Hari Perayaan ialah Ketupat, Lemang,sate dan nasi impit.

Makanan ini akan dimakan bersama rendang,kari atau serunding yang mana bahan asasnya ialah samada daging lembu,daging kambing,ayam atau kerang dimasak dengan rempah ratus untuk dijadikan rendang,kari ataupun serunding.



Selain makanan utama, terdapat pelbagai kuih muih tradisional yang popular di Malaysia ini seperti kuih bahulu, batang buruk, kuih karas, kuih siput, dan lain-lain lagi. Kalau xpercaya cuba pergi ke Pasar Kedai Payang @ Pasar Siti Khatijah @ Pekan Rabu, mesti ada jual kuih macam ni.

Walaubagaimanapun kebanyakan kuih-kuih tradisional ini telah digantikan dengan kuih-kuih moden yang jauh lebih enak dan mudah untuk disediakan.Kuih-kuih tradisional ini ada yang disediakan dengan kaedah membakar dan menggoreng.


Sajian warisan kaum Melayu dari jenis manisan pula ialah wajik dan dodol. Biasanya dibuat ketika menyambut majlis tertentu seperti Berkhatan, pertunangan, hari raya @ sebarang majlis kesyukuran. Wajik dibuat dari beras pulut yang telah ditanak dikacau dengan gula merah dan santan manakala dodol pula dibuat dari tepung pulut,santan dan gula yang dikacau berjam-jam diatas api sehingga pekat. Baca Lagi...

Makanan Tradisional Kaum Cina dan Makanan Tradisional Kaum India akan menyusul nanti.
, , ,