Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
 - 1 inci kulit kayu manis
 - I/2 cawan sos cili
 - Kunyit
 - Garam dan gula merah/kasar secukup rasa
 
Bahan dikisar:
- 3 biji bawang merah
 - 2 labu bawang besar
 - 15 tangkai cili kering
 - 3 ulas bawang putih
 - 2 batang serai
 - 1 inci lengkuas
 - 1 inci halia
 
Cara - cara membuat Ayam Masak Merah :
- Gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, biarkan seketika. Kemudian goreng separuh masak
 - Tumis bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis sehingga naik minyak. Masukkan sos cili
 - Air boleh ditambah mengikut citarasa. Tengoklah nak pekat setakat mane.
 - Masukkan garam dan gula. Kalau masukkan gula merah, ia akan memberi rasa yang sedikit berbeza berbanding dengan gula putih.
 - Bila sudah mendidih, masukkan ayam yang digoreng tadi dan masak hingga ayam masak sepenuhnya.
 - Siap untuk dijamu.
 
