Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
- 1 inci kulit kayu manis
- I/2 cawan sos cili
- Kunyit
- Garam dan gula merah/kasar secukup rasa
Bahan dikisar:
- 3 biji bawang merah
- 2 labu bawang besar
- 15 tangkai cili kering
- 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 1 inci lengkuas
- 1 inci halia
Cara - cara membuat Ayam Masak Merah :
- Gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, biarkan seketika. Kemudian goreng separuh masak
- Tumis bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis sehingga naik minyak. Masukkan sos cili
- Air boleh ditambah mengikut citarasa. Tengoklah nak pekat setakat mane.
- Masukkan garam dan gula. Kalau masukkan gula merah, ia akan memberi rasa yang sedikit berbeza berbanding dengan gula putih.
- Bila sudah mendidih, masukkan ayam yang digoreng tadi dan masak hingga ayam masak sepenuhnya.
- Siap untuk dijamu.