Ayam Masak Bali
Bahan bahan Ayam Masak Bali
- 1 ekor Ayam
- 6 ulas bawang merah
- Kicap pekat
- 1 tangkai daun kari
- 3 helai daun limau purut
- Asam keping
- Minyak masak
- Garam dan gula
- 1 batang serai diketuk)
Bahan A
- 6 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu serbuk kunyit
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan kasar
- Cili kering
- 2 batang serai
Cara-cara memasak Ayam Masak Bali
- Kisar bahan A, gaul bersama kunyit dan kicap pekat. Perap ayam bersama bahan tersebut.
- Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap.
- Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi.
- Masukkan daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api.
- Ayam Masak Bali Siap untuk dihidangkan.