Untuk kuah Sate Samuri
- ½ kilo kacang mentah - digoreng dan tumbuk kasar
- 2 ketul gula melaka
- Air asam jawa - 2 sudu asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan dihiris kemudian dikisar :
- 5 tangkai cili kering - dikisar saja
- 7 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 1 inci halia
Cara membuat kuah Sate Samuri
- Hiris semua bahan dihiris, kemudian goreng dan kisar halus. Cili kering xperlu digoreng, terus kisar saje.
- Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah. Kacau rata di dalam periuk.
- Masak sehingga mendidih.
- Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
- Kepekatan boleh diubah ikut citarasa. Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
- Kuah kacang biasanya sedikit manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan sate ayam.
- Apabila mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga naik minyak sambil dikacau sekali sekala