Tumis Labu Air |
Bahan-bahan
- Sebiji labu air
- Setengah cekak so'un
- Semangkuk kecil isi ayam dihiris nipis
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam,
- Minyak utk menumis
Bahan A
- 7 biji bawang merah dihiris
- 5 ulas bawang putih dihiris
- 2cm halia muda dihiris
Cara-cara
- Labu air dibuang kulit dan dipotong dadu.
- panaskn minyak,tumis bahan A hingga wangi. Masukkan isi ayam dan goreng hingga ayam layu.
- Masukkan 2 mangkuk air. Biar mendidih seketika, kemudian masukkan labu air. selepas 3 minit masukkan so'un, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
- Tutup api dan tutup rapat periuk dlm 5 minit utk empukkan labu.
- kemudian renggangkn tutup periuk utk elakkan labu jd lembik.