Daging Masak Kurma
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm daging dihiris nipis
- 2 cawan santan
- 50 gm serbuk kurma
- 2 biji cili hijau dibelah dua
- Minyak masak
- Sedikit air
- Garam secukup rasa
Bahan A :
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 ulas bawang kecil | dihiris
- 2 ulas bawang putih | dihiris
- 1 ulas bawang besar | dihiris
- 1 batang kulit kayu manis
CARA MEMASAK Daging Masak Kurma:
- Rebus daging sehingga lembut, ketepikan.
- Tumiskan bahan A sehingga berbau harum.
- Masukkan serbuk kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air.
- Tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan daging yang telah direbus. Gaul rata.
- Masukkan santan, cili hijau dan garam.
- Biarkan sehingga mendidih dan biarkan kuah sedikit pekat.
- Daging Masak Kurma sedia untuk dihidang.