Daging Masak Merah
Oleh : Shaed
Bahan Bahan :
Bahan A:
Bahan Hiasan :
Cara Memasak Daging Masak Merah:
1. Rebus daging bersama pewarna merah sehingga lembut
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga naik bau.
3. Masukkan cili sos, tomato sos dan sos tiram
4. Jika terlalu kering masukkan sedikit air rebusan daging
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Masukkan daging yang telah direbus dan biarkan mendidih dan kuah sedikit pekat
7. Masukkan capsicum, kacang buncis, daun sup dan daun bawang
8. Daging Masak Merah sedia dihidangkan
Oleh : Shaed
Bahan Bahan :
- 500 gm daging
- 1 biji capsicum hijau di potong
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos tiram
- garam secukup rasa
- Air Secukupnya
Bahan A:
- 1 biji bawang besar di hiris
- 1 cm halia di ketuk
- 2 ulas bawang putih di ketuk
Bahan Hiasan :
- daun sup
- daun bawang
- kacang buncis
Cara Memasak Daging Masak Merah:
1. Rebus daging bersama pewarna merah sehingga lembut
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga naik bau.
3. Masukkan cili sos, tomato sos dan sos tiram
4. Jika terlalu kering masukkan sedikit air rebusan daging
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Masukkan daging yang telah direbus dan biarkan mendidih dan kuah sedikit pekat
7. Masukkan capsicum, kacang buncis, daun sup dan daun bawang
8. Daging Masak Merah sedia dihidangkan