Bahan bahan :
- 1 cawan beras siam
- 1 sudu rempah kurma (Baba's)
- 12 cawan air
- 1 cawan santan
- 1 helai daun pandan, simpul
- 1 kiub ayam
- 1 sup bunjut Adabi
- 1 cawan kacang kuda
- 1 sudu teh lada hitam dikisar halus
- 1 cawan mix vege (karot. jagung, kacang pis)
- 2 genggam pucuk paku merah
Bahan tumis
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 2 batang serai diketuk
Bahan kisar halus
- 2 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
BAHAN SAMPINGAN :-)
- Hirisan daun sup
- Hirisan daun bawang
- Bawang goreng
- Telur didadar nipis dan mayang halus
- Serunding secukupnya (cm guna serunding daging)
- Sedikit serbuk lada hitam...
Cara membuat Bubur Lambuk Johor
Satukan bahan kisar halus dengan rempah kurma, kacau rata sehingga menjadi pes.
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis sehingga harum. Masukkan pes rempah dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan beras, gaul rata.
Tuang air, masukkan daun pandan, sup bunjut, kiub ayam, kacang kuda dan isi ayam. Kacau rata dan masak hingga beras kembang menjadi bubur dan kacang kuda empuk.
Tambah mix vege, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Masuk santan, kacau dan jika suka cair, boleh tambah sedikit air.
Masukkan daun pucuk paku merah, kacau rata dan rasa, jika semua dah ok, tutup api.