Resepi Rojak Kateh
Bahan-bahan:
- 2 batang Kaki lembu
- 2 liter air
- 3 sudu Cuka buah
- 3 sudu asam jawa dilarut dengan 1/2 cawan air panas
- 15 tangkai Cili kering
- 1 keping Gula nisan
- 500ml air tapis untuk sos
- Gula dan Garam secukup rasa
Cara Membuat:
- Bersihkan kaki lembu, bakar untuk buang bulunya. Kemudian kikis bahagian yang telah dibakar. Kuku lembu tu kena buang, tinggalkan isinya sahaja. Kemudian, ambil kulit dan isi kakinya. Kita tak guna tulang, hanya ambil kulit, isi dan uratnya sahaja. Pastikan semuanya bersih, bulu dan bekas arang semua harus dibersihkan.
- Rebus isi tadi ke dalam periuk dengan 2 liter air, api sederhana. Rebus sehingga lembut dan air hampir kering dalam secawan.
- Tumis cili giling dan larutkan gula melaka. Kemudian masukkan semua bahan dan diakhiri dengan kaki lembu dan lidah lembu.
- Rojak Kateh siap unruk dimakan