Ayam Masak Lemon
Bahan-bahan:
Bahan A
- 400 gm isi dada ayam
- 2 sudu kecil Serbuk Pati Ayam
- 1 sudu kecil lada hitam
- 1 biji telur, dipukul sedikit
- 1 cawan tepung jagung (untuk menyalut ayam)
- minyak untuk goreng
- 2 ulas bawang putih (tumbuk halus)
Bahan B
- 1 cawan Jus Oren sunkist [2 biji]
- 1 sudu kecil Serbuk Pati Ayam MAGGI
- 1/2 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil minyak bijan (jika suka)
- 2 sudu kecil tepung jagung
- 2 sudu besar air [bancuh]
- 1 biji oren, dihiris [boleh gunakan lemon]
- 2 biji tomato [belah 6]
Cara-cara penyediaan Ayam Masak Lemon
- Buat hirisan pangkah di atas permukaan daging ayam. Perapkann ayam dengan pati ayam dan lada hitam selama 10 minit.
- Sadur nipis ayam dengan telur, kemudian dengan tepung jagung, gorengkan ayam hingga kekuningan dan toskan.
- Keluarkan minyak hingga tinggal 2 sudu besar dalam kuali.
- Tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan bahan B dan masak hingga mendidih.
- Pekatkan sos dengan bancuhan tepung jagung.
- Potong ayam dan senduk sos ke atasnya. Hias dengan hirisan oren, tomato dan cili.