Ayam Beriani
Bahan-bahan membuat Ayam Beriani:
- 1 ekor ayam [potong kecil]
- 4 sudu besar rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
- 1 cawan yogurt
- 3 sudu besar tomato puree
- 2 biji tomato buah [belah 4]
- 3 biji tomato [mesinkan dengan 1 cawan air]
- 3 biji cili merah
- 2 biji cili hijau
- 2 labu bawang besar [belah 4]
- 1 pokok daun ketumbar [potong kasar]
- Garam
Bahan Tumbuk
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia
Bahan Tumis
- 2 cm kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 1 tangkai daun kari
- 3 sudu besar minyak
Cara-cara penyediaan ayam beriani:
- Ayam dibuangkan kulit dan basuh. Toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
- Masukkan bahan tumbuk dan rempah berani yang dibancuh dengan air. Kacau rata sehingga naik minyak.
- Masukkan buah tomato yang telah dimesin dengan air dan juga tomato puree. Biarkan sehingga lembut.
- Masukkan ayam dan yogurt. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak.
- Masukkan buah tomato belah, cili merah dan cili hijau, bawang besar dan juga daun
- ketumbar. Rasakan garamnya.
- Bila dah nampak layu boleh tutup api dan hidangkan Ayam Beriani dengan nasi beriani atau roti.