Ayam Mentega
Bahan-bahan:
- 500 gram isi ayam [dipotong kecil dan nipis]
- 2 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 cawan minyak masak
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia dicincang halus
- 10 tangkai cili api merah
- 5 tangkai daun kari
- 1/2 cawan susu cair
- 3 sudu besar mentega
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/2 cawan air dibancuh
- 1 tangkai cili merah [dihiris kasar]
Cara-cara:
- Masukkan ayam dan kicap cair ke dalam mangkuk. Gaul sebati dan perapkan selama sekurang-kurangnya 20 minit.
- Panaskan minyak masak dan gorengkan ayam sehingga garing.
- Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Panaskan mentega dan sedikit minyak masak di dalam kuali lain dan tumiskan bawang putih, halia sehingga wangi.
- Masukkan daun kari dan cili api. Kacau sebentar.
- Perlahan api dan masukkan susu cair, bancuhan air tepung jagung dan sos tiram. Kacau sebati.
- Bila kuah agak pekat tutup api dan masukkan ayam dan cili merah. Kacau sebati.