Sos Cendawan Lada Hitam
Bahan-bahan:
- 1 bawang besar [didadu]
- 1 bawang putih [dicincang]
- 1 sudu besar serbuk lada sulah
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 tin mushroom sup
- 1/2 cawan mushroom [potong leper]
- 1/2 cawan air rebusan tulang ayam/daging
- 1 sudu besar tepung jagung bancuh dengan 1/2 cawan air
- Garam dan sedikit gula
- Minyak untuk tumis
Cara-cara:
- 1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
- Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
- Bila dah pekat masukkan mushroom soup, mushroom cincang, lada hitam, lada putih dan tepung jagung.
- Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yang dikehendaki perisakan garam dan gula secukup rasa.
- Hidangkan bersama ayam atau ayam bakar ataupun chicken chop.