AYAM MASAK MERAH
Bahan bahan:
- 1 ekor ayam – ( digoreng separuh masak )
- 60 ml santan
- 250 ml air
- 3 biji tomato
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 sudu besar sos cili
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak utk menumis
- Kacang peas
Bahan bahan untuk dikisar:
- 4 biji bawang besar
- 5 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 15 tangkai cili kering - rebus sebentar
Bahan bahan hirisan:
- 3 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm halia
Cara-cara memasak Ayam Masak Merah :
- Panaskan minyak dan tumis bahan hirisan sehingga layu. Kemudian masukkan bahan kisaran dan gaul rata. Kemudian masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili.
- Tumis sehingga pecah minyak.
- Apabila minyak sudah pecah, masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak. Tidak perlu digoreng terlalu garing kerana ayam akan menjadi liat dan keras.
- Kacau rata dan biarkan untuk seketika. Kemudian masukkan air secukupnya dan masukkan santan untuk memekatkan kuah.
- Masukkan garam secukup rasa dan juga buah tomato. Masak sehingga pecah minyak dan boleh tambahkan sedikit gula jika mahu. Tunggu sebentar sehingga masak sepenuhnya.
- Ayam masak merah Siap untuk dihidang.